You are here

Eythimiopoulos Ioannis

2008 Msc Thesis: Ανάλυση Βασικών Χαρακτηριστικών και Προοπτικών της Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η εκτενής καταγραφή και ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών και προοπτικών της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός κρίθηκε σκόπιμο να προσδιοριστεί αρχικά το επίπεδο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές νησιωτικές περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά) και τα ισπανικά νησιωτικά συμπλέγματα (Βαλεαρίδες Νήσοι και Κανάρια Νησιά). Στην συνέχεια επιλέχθηκε η συγκριτική αξιολόγηση ως βέλτιστη μέθοδος για την σύγκριση των νησιωτικών συμπλεγμάτων και παρουσιάστηκαν οι βασικοί τομείς (τομεακή ανάλυση) της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Βαλεαρίδων Νήσων. Επόμενο βήμα της συγκριτικής αξιολόγησης ήταν η δημιουργία και σύγκριση 16 δεικτών καινοτομίας μεταξύ των ελληνικών και ισπανικών νησιωτικών συμπλεγμάτων. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ανέδειξαν την ανάγκη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για αναβάθμιση του δευτερογενή και τριτογενή κλάδου με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού σε Ε&Τ. Η συγκριτική αξιολόγηση κατατάσσει την Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε χαμηλότερο επίπεδο από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες και μας δίνει την αφορμή για μία εκτενέστερη ανάλυση των κλάδων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα προβλήματα στους βασικούς τομείς και τις βασικές δραστηριότητες της περιφέρειας.
Με βάση τα παραπάνω έγινε καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, καθώς επίσης αναλύθηκαν οι βασικοί κλάδοι που συνθέτουν την οικονομία της περιφέρειας. Τέλος, αξιολογήθηκαν οι συγκεκριμένοι κλάδοι ώστε να επιλεχθεί ένας από τους σημαντικότερους για περαιτέρω ανάλυση. Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα των ΜΜΕ που εντοπίστηκαν από βιβλιογραφικές αναφορές περιλαμβάνουν τις δυσχέρειες που δημιουργούν οι μεταφορές πρώτων υλών και προϊόντων λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της περιφέρειας, την ισχυρή γραφειοκρατία, την ανεπαρκή οργάνωση, την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, την έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και μηχανοργάνωσης, το χαμηλό επίπεδο στελέχωσης και καινοτομίας, και τέλος, την εσωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιφέρειας. Η ανάλυση των κλάδων της περιφέρειας ανέδειξε αφενός ορισμένα σημαντικά προβλήματα των επιχειρήσεων και αφετέρου την προοπτική για αναβάθμισή τους. Εάν λάβουμε υπόψη ότι ο κλάδος της μεταποίησης περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που απασχολούνται στην παρασκευή ούζου, οίνου, μαστίχας, τυριού και γλυκών κουταλιού, ο κλάδος του τουρισμού συνεχώς ενισχύεται με την αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων και ο κλάδος της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει προοπτικές και ευκαιρίες βελτίωσης. Βάσει των παραπάνω και με την δημιουργία ορισμένων επιπρόσθετων κριτηρίων επιτεύχθηκε η αξιολόγηση των κλάδων της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ήταν η ανάδειξη των κλάδων τουρισμού, μεταποίησης, ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας ως βασικότερους για την περιφέρεια και η επιλογή του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας με σκοπό την βαθύτερη ανάλυσή του και τον προσδιορισμό των αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Στην συνέχεια αναλύονται τα χαρακτηριστικά του κόστους και της απόδοσης των μεταφορών, τα διάφορα μέσα μεταφοράς και γίνεται αναφορά σε προβλήματα δρομολόγησης και προγραμματισμού οχημάτων. Όσον αφορά την διαδικασία της αποθήκευσης, πραγματοποιείται περιγραφή της φύσης και της σημασίας της αποθήκευσης, αναλύονται τα είδη των αποθηκευτικών υποδομών, προσδιορίζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης προϊόντων σε ιδιόκτητο χώρο και σε 3PL εταιρία και τέλος, αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της υλικοτεχνικής υποδομής μιας αποθήκης. Με την παρουσίαση και ανάλυση των παραπάνω θεμάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας προσδιορίστηκαν ορισμένες βασικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την δημιουργία μιας επιχείρησης εφοδιαστικής αλυσίδας ή ορισμένα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω συνεντεύξεων και συμπλήρωσης ερωτηματολογίου σε 15 μικρομεσαίες (ΜΜΕ) επιχειρήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οι επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν αποτελούν τους βασικούς παίχτες (key players) του κλάδου της περιφέρειας και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα που εξάγονται από την συγκεκριμένη έρευνα περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των προβλημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου όσον αφορά διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έπειτα από την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και την πραγματοποίηση των συνεντεύξεων σχεδιάστηκε ειδική βάση δεδομένων που υποστήριξε την ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού Visual Basic και το λογισμικό Microsoft Access. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα στην βάση δεδομένων, χρησιμοποιήθηκαν παράμετροι και συναρτήσεις, με αποτέλεσμα την εξαγωγή συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα που αναδείχθηκαν από την έρευνα με ερωτηματολόγιο και τις συνεντεύξεις περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου τα οποία είναι τα εξής:
i. τα μοντέλα πρόβλεψης και ζήτησης,
ii. η ολική ποιότητα,
iii. τα συστήματα παραλαβής,
iv. το κόστος από την αγορά ενός επιπρόσθετου φορτηγού,
v. οι ασύρματες τεχνολογίες στην αποθήκευση και διανομή και
vi. η χωροθέτηση αποθηκών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποτελεί την αφορμή για την δημιουργία ορισμένων προτεινόμενων λύσεων που θα υποστηρίξουν τα επιχειρηματικά προβλήματα.
Βάσει των παραπάνω επιλέχθηκαν τα επιχειρηματικά προβλήματα του κόστους από την αγορά ενός επιπρόσθετου φορτηγού και της χωροθέτησης αποθηκών, επιλέχθηκαν δύο επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα και δημιουργήθηκαν σενάρια με σκοπό την λύση των προβλημάτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν αποτελούν πρότυπο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα εργασία είναι ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για να μπορέσει να ανταγωνιστεί ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τον δευτερογενή και τριτογενή κλάδο με την χρήση νέων τεχνολογιών, την μεταφορά τεχνογνωσία από ερευνητικά ιδρύματα σε επιχειρήσεις της περιφέρειας και την αναβάθμιση των βασικών της υποδομών. Ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και επικρατέστερους κλάδους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ο οποίος, σύμφωνα με βιβλιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και παρουσιάζει προοπτικές βελτίωσης.
Αρκετά σημαντικά αποτελούν τα αποτελέσματα της έρευνας με ερωτηματολόγιο και των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και αναδεικνύουν ως σημαντικότερα προβλήματα τα μοντέλα πρόβλεψης, την ολική ποιότητα, τα συστήματα παραλαβής, το κόστος από την αγορά ενός επιπρόσθετου φορτηγού, την έλλειψη νέων τεχνολογιών στην αποθήκευση και διανομή και την χωροθέτηση αποθηκευτικών υποδομών. Οι δύο παραπάνω έρευνες αποτελούν τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο στηρίχθηκε η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας. Η έρευνα με ερωτηματολόγιο και οι συνεντεύξεις αποτελούν μία βαθύτερη ανάλυση των αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και αποτελεί την πρώτη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας της περιφέρειας.

 

People: